Tablica koło Obszar roboczy 1

Zespół Szkół Techniczno - Zawodowych im. Macieja Rataja
w Tomaszowie Lubelskim


Zapraszamy!

 

KUCHARZ

Zawód o charakterze produkcyjnym obejmującym przygotowanie i sporządzanie produktów, wyrobów do spożycia.

 Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • zasad żywienia człowieka, technologii gastronomicznej
  • przygotowania i wykonania wszelkiego rodzaju potraw i napojów
  • przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.
  • obsługi urządzeń kuchennych i gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego.

W trakcie nauki zdobędziesz kwalifikację:

  • Sporządzanie potraw i napojów.


Typowe miejsca pracy :

  • podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej; restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady
  • gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe,
  • działy żywienia w szpitalach i sanatoriach,
  • stołówki - szkolne i internaty, prowadzone przez zakłady pracy,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
  • własna działalność gospodarcza.


Zapewniamy:

  • zajęcia w nowocześnie wyposażonych pracowniach
  • możliwość korzystania z nowoczesnego centrum dydaktycznego
  • dostęp do bazy rekreacyjno – sportowej
  • rozwijanie zainteresowań na zajęciach pozalekcyjnych
  • wsparcie psychologa szkolnego
  • podstawową opiekę medyczną.


Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zewnętrznego otrzymasz DYPLOM potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie: kucharz.

Możesz kontynuować naukę w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych.